Meme kanseri, kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 4 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır.Erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir kanser türüdür.
Sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis ile hayat kurtarılmaktadır. Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır
Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, doktor tarafından yapılan meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Ayrıca iki yılda bir doktorda meme muayenesi olunmalıdır.40-69 yaş arası kadınlarda ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalı, yılda bir doktorda meme muayenesi olunmalı ve iki yılda bir mamografi çektirilmelidir.
İlimizde 1. basamakta meme kanseri taramaları Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri işbirliği ile KETEM ve mobil kanser tarama aracımızla yürütülmektedir.
Kırsalda ve SHM KETEM Merkezinden uzakta yaşayan vatandaşlarımızın mamografi çekimlerinin yapılabilmesi için Mobil Mamografi Sağlık Tarama Aracımız Mart 2019 tarihi itibariyle faaliyete başlamıştır. Dolayısıyla kanserle mücadelemizibir adım öne taşıdık. İlimizde 2013 yılı itibariyle toplamda 328 kişide meme kanseri bulunmaktadır. Mobil aracımız faaliyete girdiği günden beri 847 vatandaşımıza meme kanseri tarama hizmeti verilmiştir. Toplamda da 3955 kişiye meme kanseri taraması yapılmıştır.
İlimizde yürütülen “Sağlık İçin Kadınlarla El Ele Projesi” kapsamında ulusal kanser tarama programında bulunan meme kanseri, rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri taramaları ve kendi kendine meme muayenesini içeren konularda Müdürlüğümüz tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü bayan personeline 2019 yılı Şubat – Mayıs aylarında 1428 kişiye eğitim verilmiştir.
11 Ekim 2019 tarihinde İl Defterdarlık Kurumu bayan personeliyle tekrar başlayan eğitimler, ilimiz merkezi ve diğer ilçelerimizdeki tüm kamu çalışanı kadınlara yapılarak devam etmektedir.
Kanser Taramaları, Sağlıklı Hayat Merkezinde (SHM) bulunan KETEM’de 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi ile serviks kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan tetkiki ile Kolorektal kanseri taraması aile hekimleri tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Tüm vatandaşlarımızı Ücretsiz Kanser Taramalarını yaptırmak üzere SHM KETEM, Toplum Sağlığı Merkezlerimize ve Aile Hekimliği Birimlerimize davet ediyorum.
Dr. Sedat KAVAS
İl Sağlık Müdürü