3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Amfisinde saat:13:00’de İl Sağlık Müdürlüğü personelleri ve öğrencilerin katılımıyla kampüs içerisinde yürüyüş düzenlendi.
08 Mayıs 2019

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa  Amfisinde saat:13:00’de İl Sağlık Müdürlüğü personelleri ve
öğrencilerin katılımıyla kampüs içerisinde yürüyüş düzenlendi.

13.30 da başlayan sempozyumda Sağlık Hizmetleri Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Halime KAÇAR, Uşak İl Sağlık Müdürü  Dr. Sedat KAVAS, Uşak Üniversitesi  Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer KARAHAN, Organ nakil hastası Esma BAŞ açılış konuşmalarını yaptılar.

Uşak İl Sağlık Müdürü  Dr. Sedat KAVAS “Türkiye’de ilk organ nakli 1968 yılında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Dr. Kemal Beyazıt tarafından yapılan kalp nakli ile gerçekleşmiştir. Organ nakli çalışmalarının verimliliğini arttırmak amacı ile 2000’li yılları başında Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonu ve denetiminde ‘Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi’ kuruldu. Bu sistemin amacı, ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak ve kısıtlı imkanlarla temin edilen bağışları, bilimsel kurallara ve tıbbi etik anlayışına uygun olarak, adaletli bir dağıtımla, en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır. Organ nakli ile ilgili Türkiye’de ki en temel sorun kadavradan bağış oranının düşük olmasıdır.  Yapılan bağışların sayısının yetersiz olması sebebiyle bu hastalar organ alamadan vefat etmektedirler.

Özellikle karaciğer ve kalp nakli bekleyen hastalarımız kısa sürede organ nakli bulamadıkları için yaşamları sona ermektedir. Bu nedenle ülkemizde organ yetmezliği önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin arttırılması, organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince geliştirilmesi için her yıl ülkemizde 3 ve 9 Kasım tarihleri arası Organ Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Organ ve Doku Sempozyumunda bilimsel yönüyle  Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Sayın Doç. Dr. Şahin BOZOK, Organ ve Doku Koordinatörü Dr. Zafer AYDIN ve Organ ve Doku Bağışının dini ve manevi boyutu ile Uşak İl Müftülüğü Uzman Vaizi Zekeriya KARACA katılımcıları aydınlattı.

• RO6A2722.JPG
  • RO6A2730.JPG