SSS
09 Ekim 2017

1-Aile hekimleri veya aile sağlığı elemanları kendi aralarında becayiş yapabilirler mi?
Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nde becayişle ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığından becayiş mümkün değildir.

2-Sözleşme imzalamış aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları atama talebinde bulunabilir mi?
25.05.2010 tarihinde yayımlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nde, yönetmelikte düzenlenen hükümler dışında özür durumu gibi farklı nedenlerle naklen atamanın yapılamayacağı fakat atanma talebinde bulunan personelin memur olarak görev yaparken sözleşmeli statüye geçti ise memuriyete tekrar dönmeden tayin talebinde bulunabileceği belirtilmiştir.

3-Aile hekimliği uygulamasında çalışan personel emekli ikramiyesi alacak mı?
Sözleşmeli aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının kadroları ile ilişkisi devam ettirilerek her yıl düzenli olarak kadro – derece ilerlemeleri ile intibakları yapılarak kayıtlara işlenir. Sosyal güvenlik kurumu mevzuatı ile kazanmış olduğunuz emekli ikramiyesi hakları eskiden olduğu gibi devam edecektir.

4-Aile içindeki fertler farklı aile hekimlerini seçebilirler mi?
Kişiler hekim seçme özgürlüğü kapsamında istediği aile hekimini seçebilecektir. Çocuklar ebeveynlerinin uygun gördüğü aile hekimine kaydolacaktır

5-Aile Hekimi izin kullanırken hastalarına kim bakacak?
İzinlerin kullanılması sırasında, sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimi, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen şartları taşıyan tabip veya tabiplerle veya aile sağlığı elemanları ile anlaşarak, hizmetin görülmesini sağlar. Bu anlaşma yerel sağlık idaresince uygun görülmelidir. Bu durumda, asıl aile hekimi ya da aile sağlığı elemanına ödeme tam olarak yapılır. Geçici aile hekimi ya da aile sağlığı elemanına bu geçici görevi dolayısıyla ödeme yapılmaz. Bu mümkün olmadığı takdirde yerel sağlık idaresi, diğer aile hekimleri, aile sağlığı elemanları veya Bakanlık personelini geçici aile hekimi veya geçici aile sağlığı elemanı olarak görevlendirir

6-Askerlik hizmeti durumunda aile hekimlerinin durumu ne olacak?
Askerlik nedeni ile sözleşmesini usulünce sona erdirenler terhis tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde müracaatları üzerine, ayrılmadan önceki çalıştıkları ilde, ilk boşalacak aile hekimliğine sıralama dışı başlatılırlar.

7-Doğum durumunda aile hekimlerinin durumu ne olacak?
Doğum nedeni ile sözleşmesini usulünce sona erdirenler doğum nedeniyle kullandığı ücretli izin süresinin bitimi tarihinden başlayan bir yıllık süre içerisinde müracaatları üzerine, ayrılmadan önceki çalıştıkları ilde, ilk boşalacak aile hekimliğine sıralama dışı başlatılırlar.

8-Aile hekimliği'ne geçmek için sözleşme yaparken bağlı bulunduğumuz kurumdan istifa ederek var olan statümüzü kaybetmemiz mi gerekecek?
Sözleşmeli AH, Bakanlık veya kurumlarının muvafakati ile göreve başlayabilirler. Bu görevlerini yürüttükleri sürece kurumlarından ücretsiz izinli sayılırlar ve kadroları son çalıştıkları yerde saklı kalır.

9-4924 sayılı Kanun hükümlerine bağlı olarak sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta iken aile hekimliği uygulamasını tercih eden AH/ASE, uygulamadan vazgeçerse veya herhangi bir suretle sözleşmelerinin sona ermesi halinde önceki pozisyonuna dönebilecek mi?
Bakanlığa bağlı kurumlarda 4924 sayılı Kanun hükümlerine bağlı olarak sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta iken aile hekimliği uygulamasını tercih eden AH/ASE, uygulamadan vazgeçerse veya herhangi bir suretle sözleşmelerinin sona ermesi halinde, boş ise önceki sözleşmeli pozisyonlarına, bu pozisyon dolu ise aynı hizmet bölgesinde, bu bölgede boş pozisyon bulunmazsa sırasıyla üst hizmet bölgelerinde boş pozisyonlara öncelikle atanırlar.

10-Ödemelerin artışı nasıl olacak?
Ödeme kalemlerinde öngörülen tutarlar, 657 sayılı Devlet Memurları kanununun 4.maddesinin (B) bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personele ödenecek tavan ücrette yapılan artış oranı kadar artırılır

11-Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları meslekleri ile ile ilgili olan veya olmayan başka kazanç getirici bir iş yapabilirler mi?
Sözleşme ile çalıştırılan AH ve ASE, bu görevleri dışında, bilimsel faaliyetler hariç olmak üzere mesleklerinin icrasından menfaat sağlayamazlar. Hizmet akdi suretiyle veya esnaf ve tacir sayılmayı gerektiren bir faaliyette bulunamazlar

12-Aile hekimi hangi hallerde evde hizmet verir?
Kendisine kayıtlı; Özürlü, Yaşlı, Yatalak hastalarına, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini vermek için evinde ziyaret edebilir.

13-Aile hekimliğinde sözleşme süresi ne kadardır?
Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile yapılacak sözleşmelerin süresi bir yıl olup, bütçe yılı itibarıyla düzenlenir.

14-Bir aile hekimine kayıtlı kişi sayısı 1000 kişinin altına düşerse aile hekiminin durumu ne olur?
Aile hekimine kayıtlı kişi sayısının aralıksız iki aydan fazla (aylık yapılan üçüncü bildirimde) 1000 kişinin altına düşmesi durumunda aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının sözleşmeleri, ilgili vali tarafından herhangi bir ihbar veya ikaza gerek duyulmadan sona erdirilir. Sözleşmesi fesih edilen aile hekiminin yerine bir başka hekim görevlendirilebilir. Sözleşmesi fesih olan hekim eski kadrosuna iade edilir.

15-Sağlık kayıtlarının tutulmasından kim sorumludur?
Aile hekimi verdiği hizmetlerle ilgili olarak sağlık kayıtlarını tutar ve gerekli bildirimleri yapar. Sağlık kayıtlarının tutulmasından aile hekimi sorumludur.

16-Mecburi hizmet yapan bir hekim aile hekimi olarak görev yapılabilir mi?
3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanun’un Ek Madde 5 – (Ek: 21.6.2005 – 5371/1 md.) 2inci fıkrasında "Devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmakta olan personel, bulundukları ilde sözleşmeli aile hekimi olarak çalışabilirler veya ihtiyaç halinde aile hekimliği uygulamaları için görevlendirilebilirler. Bu personelin aile hekimliğinde geçen süreleri Devlet hizmeti yükümlülüğünden sayılır. Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde bu uygulamadan kaynaklanan nedenlerle birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan Devlet hizmeti yükümlüsü personelin il içinde görev yeri değiştirilebilir." denilmektedir. O il içerisinde olmak kaydıyla aile hekimi olarak çalışılan süre mecburi hizmetten sayılır.

17-Kamuda çalışmayıp aile hekimliği sözleşmesi imzalayan aile hekimine yapılan ödemeler farklımıdır?
Kamuda çalışmayan hekim statüsünde aile hekimliği sözleşmesi yapan hekimlerle kamuda çalışırken aile hekimliğini seçerek sözleşme imzalayan hekimler arasında kurum farkından dolayı bir ücret farkı yoktur.

18-Aile hekimi veya aile sağlığı elemanının izin hakları nasıl olacaktır?
Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının yıllık izin süreleri otuz gündür. Bu personele, mazereti sebebiyle 5 gün daha izin verilebilir.(Daha ayrıntılı bilgi Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkında Yönetmelikten öğrenilebilir.) Yıl içinde tek hekimin uygun görmesiyle toplam yirmi güne kadar hastalık izni kullanılabilir ve toplam yirmi günü aşan hastalık izni için sağlık kurulu raporu gereklidir. İzinlerle ilgili mevzuat çalışmaları yapılmaktadır.