13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ

• sepsis4.JPG
  • sepsis5.JPG

13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ

Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen bir klinik tablodur. Dünyada yılda 30 milyondan fazla bireyi etkileyen küresel bir sağlık problemidir.

SEPSİS BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Konuşma bozukluğu,şuur bulanıklığı

-Titreme,yüksek ateş,kas ağrısı

-İdrar çıkışının olmaması

-Nefes darlığı

-Ciltte renk değişikliği

SEPSİS NASIL ÖNLENİR?

-Enfeksiyonlara karşı aşılanmayla

-El hijyeninin sağlanmasıyla

-Hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesiyle

-Toplumda bu konuda farkındalık oluşmasıyla

SEPSİS RİSK GRUPLARI KİMLERDİR?

-1 yaş altı çocuklar

-60 yaş üzerindeki erişkinler

-Kronik akciğer,karaciğer ve kalp hastalığı olanlar

-Dalağı alınan kişiler

-Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar

-Diyabet hastaları

-AIDS Hastalarıdır

İlimizde 13 Eylül Dünya Sepsis Günü etkinliğiyle 13-20 Eylül 2019 tarihleri arasında faaliyet göstermekte olan hastanelerde, acil servis, yoğun bakım, kemoterapi ve hemodiyaliz ünitelerinde, enfeksiyon hastalıkları, iç hastalıkları ve çocuk hastalıkları poliklinik ve kliniklerinde görev yapan sağlık personeli, hasta ve hasta yakınlarına konu hakkında bilgilendirmeler yapılarak afişler asılmış  Sepsisi Tanı Hayatı Kurtar temalı broşürler dağıtılmıştır.