2019 yılı Hacı Adayları İçin Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Tarafından Sağlık Semineri Verildi​
05 Ekim 2019

          2019 yılı hacı adayları için Uşak Merkez Fatih Yatılı Kuran Kursu’nda, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Dr. Yasemin KÖPRÜ ve Dr. Damla İlkem KUMRAL tarafından sağlık semineri verildi.

           Seminer kapsamında Dr. Damla İlkem KUMRAL, Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) olarak adlandırılan virüsün neden olduğu hastalık hakkında bilgiler verdi. Virüsün hasta insanlardan diğerlerine enfekte kişiyle aynı ortamda yaşamak veya bakımını yapmak gibi yakın temasla bulaştığını ifade etti. Mikroplarla kirlenmiş yüzey ve eşyalarla temas etmiş ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmakla; hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında havaya atılan damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla virüsün insanlara geçtiği ve bulaşıcı olduğunu belirtti.

             Hastalığın belirtilerine bakıldığında, birçok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıktığı ve bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik ettiğine dikkat çekti. Korunmada maske kullanılmasının önemi vurguladı. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan uyarı gereği, Suudi Arabistan’a  seyahat eden herkesin çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymaları, maske kullanmaları, hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamaları, hasta hayvanlarla temastan kaçınmaları, çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri konusundaki uyarıyı iletti.

         Dr. Damla İlkem KUMRAL, Seyahat dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük, nefes darlığı, titreme, baş ağrısı, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı, ishal, bulantı, kusma şikayetleri varsa hemen doktora veya bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve  seyahatten hekime mutlaka bahsedilmesi gerektiğini söyledi.

          Kutsal topraklarda  ibadetlerini gerçekleştirecek hacı adaylarına ziyaret süresince alınacak genel sağlık tedbirleri ve verilen Sağlık hizmetleri hakkındaki detaylı bilgeler ise Dr. Yasemin KÖPRÜ tarafından anlatıldı. Hacı adaylarına Hac ibadeti süresince sıvı alımını arttırmaları ,ve mineral kaybını önlemek için  içme sodası tüketmeleri yönünde bilgi veren Dr. Yasemin KÖPRÜ, sürekli kullandıkları ilaçları da  seyahate giderken unutmamalarını hatırlattı. Yaşanması muhtemel sıcak çarpmalarının yaşanabileceğini bu nedenle sıcaktan korunmalarını ve dışardan yemek yememelerini önerdi. Otelde ve mescitlerde kaygan zeminlerle karşılaşabileceklerini  bu nedenle  düşmelere karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

          Mekke’ de ve  Medine' de Sağlık Bakanlığı  tarafından, hizmet veren birer hastane bulunduğunu ifade eden Dr. KÖPRÜ, belirlenen bazı otellerde ise  Sağlık Merkezleri oluşturulduğunu ve bu sağlık merkezlerde Türkiye'den görevlendirilen Acil Tıp  Uzmanı, Anestezi Uzmanı, Cildiye Uzmanı, Dahiliye Uzmanı, Diş Hekimi, Fizik Tedavi  Uzmanı, Genel Cerrahi Uzmanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Kardiyoloji Uzmanı, Kadın Doğum Uzmanı, KBB Uzmanı, Üroloji Uzmanı, Nöroloji Uzmanı, Psikiyatri  Uzmanı, Ortopedi Uzmanı, Radyoloji Uzmanı, Aile Hekimliği Uzmanı gibi branşlarda uzman hekimler ve bir çok pratisyen hekimin  görev yaptığını ifade etti. Bunun  yanında  hemşire, ebe, sağlık memuru, Sağlık teknisyenleri ve teknikerleri, hasta bakım hizmetleri personelleri, diyetisyen, eczacı gibi bir çok görevli tarafından vatandaşlarımıza; poliklinik  muayenesi, ambulans hizmetleri, laboratuar tetkikleri, acil ve yataklı tedavi hizmetleri, küçük cerrahi girişimler, enjeksiyon, pansuman gibi bir çok sağlık hizmetinin verildiği ve  gereken sağlık tedbirleri alındığını da belirtti. Hacı adaylarının konuya yönelik sorularını cevaplandırdı.

          Seminer Sonrası  tüm hacı adaylarına Menenjit aşısı yapıldı.

  • hac eğitimi (4).jpg
  • hac eğitimi (24).jpg
  • hac eğitimi (20).jpg
  • hac eğitimi (10).jpg
  • hac eğitimi (11).jpg