Sınav Döneminde Beslenme
19 Haziran 2025

Sınav Döneminde Beslenme


 Sınav Öncesi ve Sınav Esnasında Beslenme Önerileri:

 

Sınavlar birçok öğrenciyi ve ailesini etkilemektedir.  Sınavlarda başarıyı etkileyebilecek faktörlerden biri de beslenmedir. Öğrencinin başarısını artıracak mucizevi besin yoktur bunun ile birlikte başarıyı olumsuz etkilememek adına sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir.  Sınav sabahı beslenme, sınavda gösterilecek başarı ile doğrudan ilgilidir. Sınavlar için son hazırlıklar yapılırken aşağıda belirtilen beslenmeye yönelik öneriler göz önünde tutulmalı ve sınav öncesinden beslenme planı yapılmalıdır

 Sınav öncesi beslenmede dikkat edilecek hususlar;

 Sınav öncesinde düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmadır. Kahvaltı yapma alışkanlığı olan öğrencilerin daha başarılı olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

  • Yeterli ve dengeli beslenme için sabah kahvaltısında mümkünse peynir, yumurta, zeytin, tahin pekmez, mevsim sebze ve meyveleri olmalıdır.
  • Kahvaltıda ve sınav sırasında şekerler, şekerli meşrubatlar, hazır meyve suları gibi basit şekerli gıdaları tüketmemeye özen gösterin.
  • Sınavdan önce özellikle son 3 gün içerisinde ilk defa tüketeceğiniz yeni bir besin denemeyiniz, mümkün olduğunca dışarıdan beslenmeyiniz, açıkta satılan gıdalardan uzak durunuz.
  • Fazla karbonhidrat tüketimi uyku halinin artmasına sebep olabilir. Sınav döneminde basit şekerler veya çikolata yerine doğal karbonhidrat kaynağı kuru meyveler tüketilmelidir.
  • Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır.
  • Sınav öncesinde baharatlı ve tuzlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

 Sınava hazırlık sürecinde beslenme;

  • Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
  • Besin değeri düşük ve enerji değeri yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Bu dönemde en yaygın görülen olumsuz beslenme alışkanlıklarından biri öğün atlamadır. Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı yapılmadan güne başlanmamalıdır.
  • Sağlıklı bir yaşam için su çok önemlidir. İçilen suyun güvenli ve temiz olmasına özen gösterilmelidir.
  • Şekerle tatlandırılmış yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.
  • Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmeli ve geç saatte yemek yemekten kaçınılmalıdır. Öğün düzeninin sağlanması ağırlık denetiminde ve kronik hastalıkların önlenmesinde değiştirilebilir risk etmenlerinden biridir.
  • Fiziksel aktivite ruh halini olumlu etkiler, stresi azaltır ve daha rahat uyumayı sağlar. Fiziksel aktivite artırılmalı, yemekten 2-3 saat sonra egzersiz yapma alışkanlığı kazanılmalıdır.
  • Kafein içeren kahve türleri ve gazlı/gazsız içeceklerin ve enerji içeceklerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yetişkinler için günlük 100-300 mg kafein alımı zararlı olmamakla birlikte, bu miktarlar kafein hassasiyeti bulunan kişilerde kalp ritmi ve kan basıncında yükselmeye neden olabilir.

Tüm öğrencilere sınavda başarılar dileriz.