İl Sağlık Müdürlüğü Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü imzalandı.
15 Ağustos 2019

           Toplumda sağlığın korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım ile “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmektedir. Söz konusu Programlar, tuz kullanımını yüzde 4 ve şeker kullanımını yüzde 5 oranında tüketimini ve  kademeli olarak, önerilen seviyelere düşürülmesi için çeşitli aktiviteleri içermektedir.

            Dünya Sağlık Örgütü, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gramdan az olarak önermektedir. Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp hastalıkları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması etkilidir.

              Aşırı tuz (sodyum) tüketimi; Kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon,inme, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluşmasına neden olabilmektedir.

             Aşırı Şekerli beslenmek; Obezite, Kalp Hastalıkları, Kanser, Karaciğer Yağlanması gibi hastalıklara neden olduğu gibi ayrıca bağışıklık sistemini düşürür, insülin direncine neden olur.

            Bu kapsamda 03.05.2019 tarihinde, aşırı tuz ve şeker kullanımını azaltmak amacıyla  İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat KAVAS,  Ege Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Fatih DEMİR,  Uşak  Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref PARLAS  arasında, Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü (2019-2021) İl Sağlık Müdürlüğü makamında karşılıklı taraflarla imzalanmıştır.

  • prtkl (12).JPG
  • prtkl (16).JPG
  • prtkl (5).JPG
  • prtkl (7).JPG
  • prtkl (9).JPG