Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde de meydana gelen ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur.
Dünya Sağlık Örgütü, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gramdan az olarak önermektedir. Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp hastalıkları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması etkilidir.
2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.
2012 yılında tekrarlanan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması” na göre tuz tüketimi biraz azalmakla beraber halen sağlığı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır (15 gr/gün).
Aşırı tuz (sodyum) tüketimi; Kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluşmasına neden olabilmektedir.
Aşırı Şekerli beslenmek; Obezite, Kalp Hastalıkları, Kanser, Karaciğer Yağlanması gibi hastalıklara neden olduğu gibi ayrıca bağışıklık sistemini düşürür, insülin direncine neden olur.
Toplumda sağlığın korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım ile “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmektedir. . Söz konusu Programlar, tuz kullanımını yüzde 4 ve şeker kullanımını yüzde 5 oranında tüketimini ve kademeli olarak, önerilen seviyelere düşürülmesi için çeşitli aktiviteleri içermektedir.
İl Sağlık Sağlık Müdürlüğü, Ege Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ve Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası arasında, Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü (2019-2021) imzalanmıştır.
Protokol kapsamında; 15.05.2019 tarihinde saat 14:00'de İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Eğitim Programı Düzenlendi. Programa katılan Ege Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Fatih DEMİR, yaptığı konuşmada tuz veve Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odasına üye tüm aşçı ve şeflere Müdürlüğümüz Sağlıklı Yaşam Merkezinde görevli Diyetisyen Zeynep ZEYBEK KAÇAR tarafından sunum yapıldı.
Eğitim öncesinde Federasyon Başkanı Fatih DEMİR, Oda Başkanı Şeref PARLAS ve İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat KAVAS konuşma yaptı. Eğitim sonunda, Katılım Belgeleri, İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat KAVAS, Ege Aşçılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Sayın Fatih DEMİR,Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref PARLAS, Halk Sağlığı Başkanı İsmail ÇIBIK ve Diyetisyen Zeynep ZEYBEK KAÇAR tarafından törenle teslim edildi.