9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Basın Bülteni
09 Şubat 2021

Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesini sağlamak amacıyla 9 Şubat günü "Sigarayı Bırakma Günü' olarak ilan edilmiştir.

        Son bir yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni Koronavirüs Hastalığı “COVID-19” ‘da, solunum yollarını etkileyen ve bulaşıcı bir hastalıktır. Ağır vakalarda solunum yetmezliği ve akciğer organ yetmezliği gelişir. Sigara ise bilindiği üzere vücudumuzda en çok akciğerlerimzi etkiler. Sigara içenlerin akciğerlerinde, içilen sigara miktarı ve süresine göre değişken olmakla birlikte hasar gelişir. Yeni Koronavirüs Hastalığı “Covid-19” un sigara içenlerde daha ağır seyretmesinin temel nedeni budur. Sigarayı azaltmak bu riski azaltmaz. Bilimsel çalışmalar sigara bırakma ne kadar erken gerçekleşirse sigarayla ilişkili hastalık riskinin de o kadar azaldığını göstermektedir. 30 yaşından önce sigara bırakanların sigarayla ilişkili hastalık riski, zaman içinde hiç sigara içmemişlerle aynı seviyeye inmektedir. Sigarayı azaltmak çözüm değildir sigarayı bırakmak gerekir. Çünkü sigara için güvenli bir düzey yoktur. Günlük bir sigaranın bile kalp damar hastalığı riskini artırdığına dair yayınlar mevcuttur.

       Bağışıklık sistemi bu virüsle savaşmada önemli bir faktördür. Bağışıklık sistemimiz; yaşlılarda, altta yatan kronik hastalığı olanlarda, kanser hastalarında, iyi beslenemeyenlerde ve bedensel ya da ruhsal olarak aşırı yorgun olan bireylerde daha zayıf oluyor. Dolayısıyla da bu bireylerde virüs enfeksiyonları daha ağır seyrediyor. Sigara ve nargile gibi tütün ve tütün ürünleri kullanımı da solunum yollarının savunma mekanizmalarını bozuyor ve COVID-19 dahil pek çok solunum yolu enfeksiyonunun gelişimini kolaylaştırıyor. Sigara içenlerde akciğer hücreleri yüzeylerinde gelişen değişiklikler sonucunda koronavirüslerin solunum yolu hücrelerine girişi kolaylaşıyor. Salgın sürecinde yapılan çalışmalarda sigara içenlerde ağır zatürre ve solunum yetmezliği ile seyreden COVID-19 vakalarının  daha sık olduğu ve bu grupta ölüm riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sigara, akciğer dokusunda ve hava yollarında savunma sistemini bozar. Bu nedenle her türlü enfeksiyon ağır seyreder ve solunum yetmezliği daha kolay gelişir. Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Yeni Koronavirüs Hastalığı “COVID-19” salgının yaşandığı bu günlerde bir çok hastalığın da en önemli nedenlerinden olan sigaranın en kısa sürede bırakılması son derece hayati bir öneme sahiptir.

       Bu vesileyle sigara içen tüm vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya ve dumansız ve sağlıklı bir hayata davet ediyorum.

                                                                                                                           

                                             

                                                                                                                                                          Dr. Sedat KAVAS

                                                                                                                                       İl Sağlık Müdürü