11 - 17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası Basın Bülteni
12 Nisan 2022

Kalp hastalığına bağlı ölümler dünyada ve ülkemizde ilk sıradadır. Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikâyetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır.

 

Kalp hastalıklarından uzak durmanın başlıca yolu sağlıklı beslenmek ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemektir. Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evimizde yapacağımız birkaç yaşam tarzı değişikliği kalp hastalıkları riskini azaltacak, sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmenize katkı sağlayacaktır.

 

Günlük programınıza fiziksel aktiviteyi dahil edin. 30 dakikalık bir fiziksel aktivite bile kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir, mümkünse işe bisikletle gidip gelin, merdivenleri kullanın, öğle tatillerinde egzersiz yapın veya yürüyüş yapın.

 

Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin, doymuş yağlardan ( tereyağ, margarin, iç yağ vb.) uzak durun. Yüksek düzeyde tuz içeren işlenmiş gıdalara karşı temkinli yaklaşın.

 

Sigara kullanımını bıraktığınızda koroner kalp hastalığı riskiniz bir yıl içinde yarıya inecek ve zaman geçtikçe normal düzeye geri dönecektir.

 

Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun; kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesini sağlar; yüksek kan basıncı, inmenin birinci sıradaki risk faktörüdür ve tüm kalp hastalıkları ve inmelerin yaklaşık yarısının en önemli nedenidir.

 

Kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kitle indeksinizi   ölçtürmek için Aile Hekiminizi ziyaret edin. Genel riskinizi bilirseniz, kalp sağlığınızı iyileştirmek için özel bir eylem planı oluşturabilirsiniz.

 

Stresli bir yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle; Stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır.

 

Türkiye’de büyük can ve ağır ekonomik kayıplara sebep olan Kalp ve Damar Hastalıkları ile mücadelenin en etkili, en kestirme ve en ekonomik yolunun, halkımızı bu hastalığa karşı uyarmak, bilinçlendirmek ve motive etmekten geçtiği inancına dayanarak kalbimiz için yeni bir başlangıç yaparak sigarayı bırakmak, aşırı kilolarımızdan kurtulmak, spora başlamak, tansiyon ve şekeri düzenleyerek daha sağlıklı bir hayat sürmemiz ve kalp sağlığımızı bozacak ne yapıyorsak bunları geride bırakmamız için “Kalp Sağlığı Haftası ” bir fırsat olacaktır.

              

                                       SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN KALBİNİZİ KORUYUNUZ.

                                                                                                                                                                                  Dr. Sedat KAVAS

                                                                                                                 İl Sağlık Müdürü