Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de beklenen yaşam süresinin uzaması, yaşlı nüfusunun artması ile birlikte kronik hastalıkların ve kanserlerin hastalık yükü de artmaktadır. Günlük yaşamda sağlık, sosyal ve ekonomik yönleri açısında ciddi halk sağlığı sonuçları oluşturmaktadır. Bu hastalıklardan korunma, erken tanı, kanıta dayalı halk sağlığı müdahale programları ile mümkündür. Bu müdahale programlarında toplum ve bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyi, hem temel, hem de etkin müdahale alanıdır. Kronik hastalıkların yönetimi gibi karmaşık bir sürece, düşük sağlık okuryazarlığı düzeyinin eklenmesiyle, korunma-erken tanı ve tedavi süreçleri olumsuz etkilenmektedir.
Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) , Gazi Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Mardin Valiliği ve Bakanlığımız işbirliğinde; 11/14 Mayıs 2022’de Mardin’de düzenlen “I. Sağlık Okuryazarlığı Kronik Hastalıklar ve Kanserler, Yaşlı ve Göçmen Sağlığı temasıyla sempozyum” düzenlenmiş olup, “Türkiye’de Kan Basıncı Kontrolünün İyileştirilmesi Projesi” yürütülmesinde ilimizin başarılı çalışmalarından dolayı İl Sağlık Müdürümüz Dr. Sedat KAVAS ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Fatih ARSLAN katılım sağlamıştır.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Fatih ARSLAN tarafından “Türkiye’de Kan Basıncı Kontrolünün İyileştirilmesi Projesi” ile ilgili il deneyimleri ile ilgili sunum yapılmıştır.
İlimizin de yine içinde yer alması planlanan “Türkiye’de Kan Basıncı Kontrolünün İyileştirilmesi Projesi” 2. aşaması için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Bakanlığımız arasında çalışmalar sürmektedir.