NEONATAL RESÜSİTASYON PROGRAMI (NRP) EĞİTİMİ BASIN BÜLTENİ
11 Temmuz 2023

NEONATAL RESÜSİTASYON PROGRAMI (NRP) EĞİTİMİ BASIN BÜLTENİ

 

            Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmektedir. Neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir.

            Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur.

            Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) Uygulayıcı Eğitiminin bebek ölümlerini önleme çalışmalarında önemli katkıları bulunmaktadır.

            Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) yürütülmektedir. Program kapsamında yurt çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP)  Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, 2015 yılı sonu itibariyle 2.531 uygulayıcı kursunda, 52.202 sağlık personeli (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri v.s.) eğitilmiştir.

İlimizde ise; 2010 yılından itibaren toplamda 270 sağlık personeline (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri) eğitim verilmiştir.

Neonatal döneme yönelik yürütülen Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 10,1 den 7,6 ya, daha sonraki yıllarda ise 3,9 lara kadar  düşmüştür.

            Bu kapsamda ilimizde 11-12-13 Temmuz 2023 tarihlerinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Anestezi Uzmanı ve doğum eyleminde görev alan Pratisyen Hekim olmak üzere 48 kişinin katılımıyla iki ayrı salonda Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) Uygulayıcı Eğitimi yapılacaktır.

            İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu konudaki hedefimiz, ilimizde yenidoğan bebeğe eli değen tüm personelin Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) Eğitimi almış olması ve bu donanım ile hizmet sunmasıdır.

                                                                                                                                                                                                             Op. Dr. Mehmet AKDAĞ
                                                                                                                                                                                                                    İl Sağlık Müdürü